A webshop-ban sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Vásárlóinknak. További információért kattintson az Adatvédelmi nyilatkozat menüpontunkra. A Blueberry-Webshop a Facebook remarketing rendszerét is használja, melynek alapja, hogy a Webshop oldalaira érkező látogatókat, vásárlókat később a Facebook oldalain személyre szabott hirdetésekkel kereshessük fel.

Ezért száműztük a talkumot minden termékünkből!

Ezért száműztük a talkumot minden termékünkből!

Lehet, hogy a talkumról csak a babapúder jut eszedbe, de a legtöbb sminkben megtalálható: púderek, pirosítók, bronzerek, szemhéjpúderek, rúzsok, de még testápolókb is találkozhatunk vele. 

Nem csak a hagyományos, de a minősített bio márkák is ebből készítik a por alapú sminkek többségét. De vajon miért érdemes elkerülni a talkumot? Cikkünk során felfedezzük ennek az anyagnak a negatív hatásait és megmutatjuk, miért jobb a talkummentes kozmetikumok mellett dönteni.

Mi is az a talkum?

A talkum vagy zsírkő egy olyan ásvány, amely lemezes formában található, és könnyen porrá őrölhető. Természetes kőzet, amely előfordul a természetben, például az Alpok lejtőin. Főleg magnéziumból, szilikonból, hidrogénből és oxigénből áll. A talkumot gyakran használják por alapú kozmetikumokban, mint például a szemhéjpor, púderek és pirosítók, mert gátolja a csomósodást. Sajnos néha intim higiéniás termékekben, mint például betétek és tamponok, is megtalálható. A hétköznapi hintőpor is talkumot (zsírkövet) tartalmaz.

1883-ban a Johnson & Johnson vezette be a talkumot a piacra babahintőpor formájában, miután rájöttek, hogy a porított talkum segít megelőzni a pelenkakiütést. A talkumnak hosszú története van az amerikai piacon, és nem meglepő módon más felhasználási módok is felmerültek. Például felnőtt nők is alkalmazzák intim területeken, mondván, hogy felszívja a nedvességet és hatékonyan szagtalanít.

Miért tartják sokan a talkumot rákkeltőnek?

Az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb kártérítési perben a bíróság kimutatta, hogy a Johnson & Johnson hintőporának használata összefüggésben állt több nőnél a petefészekrákkal. Ez a hír hosszú időn át világszerte bejárta a médiát, és azóta sokan megkérdőjelezik a talkum (zsírkő) használatát személyes higiéniai termékekben. Nem véletlen, hiszen 9.000! igen kilencezer nő perelte a végén a J&J céget, hogy a babapúder okozott náluk petefészekrákot.

Az is felmerült, hogy a talkum belélegzése tüdőrákot okozhat, különösen azoknál, akik a talkumot bányászták. Az jelenlegi kutatások azonban nem adnak egyértelmű választ, különösen azért, mert a bányászat során a bányászok más anyagoknak is ki vannak téve, így nehéz megkülönböztetni a talkum és más anyagok hatását. Egyelőre sem lehet kijelenteni, hogy a talkum belélegzése biztosan nem okoz semmilyen káros hatást.

A petefészekrákkal kapcsolatos kutatási eredmények is megoszlanak: bizonyított tény, hogy a betegség kialakulása hosszú időn át tartó kitettség esetén lehetséges. A probléma az, hogy meglehetősen nehéz megfelelő és megbízható kutatásokat végezni, amelyek alapján megállapítható, hogy valaki évtizedeken át naponta használta-e a talkumot vagy sem. Rengeteg kutatás született a témában, és jelenleg megoszlanak abban, hogy a talkum rákkeltő vagy teljesen ártalmatlan-e.

Fontos megjegyezni a talkum negatív hatásait tekintve, hogy természetes formájában gyakran szennyeződik azbeszttel. Az azbeszt erősen rákkeltő anyag, ezért a gyártók a 70-es évek óta csak tisztított talkumot használnak a kozmetikumokban, ami nem tartalmaz kimutatható mennyiségű azbesztet. Azonban kérdéses, hogy ez milyen hatással van a fent említett jogi döntésre, mivel az említett per a 2000-es években zajlott!

A talkum veszélyes vagy sem?

A szubjektív véleményem röviden, hogy egyelőre nem tudjuk. Az áttekintett források egy része alapvetően azt mondja, hogy vannak aggályos kutatások. Más kutatások pedig inkább a bizonytalanságra helyezik a hangsúlyt.

Ami számomra aggasztó:

ha néhány kutatás talált összefüggést, hogyan tudhatjuk biztosan, hogy 10-20 év múlva a modernebb kutatások nem fogják bizonyítani az összefüggést? Az azbeszt szennyezettség is aggasztó, mivel az azbeszt ismert rákkeltő anyag. Bár a gyártók tisztítják a talkumot, még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a jelenlegi technológiákkal nem tudnak teljes mértékben kivonni vagy érzékelni a nagyon kis részecskéket.  Ha ilyen anyagot tartalmazó termékeket használsz, miért kockáztatnál, ha léteznek alternatívák? Miután elolvastad mindezt, gondolom már nem szeretnéd a babád pelenkájában vagy popsiján (amely bejuthat a nemi szervekbe), vagy talkumot tartalmazó betétet vagy tampont használni? Vajon szeretnéd a talkumot a sminkeiddel naponta az arcodra és a szemedre kenni (a szemhéjpúder kisebb-nagyobb mértékben bekerül a szembe)?

Az én válaszom egyértelműen NEM!

Ezért is kínálunk neked minden termékünkkel talkum mentes alternatívát! Mi a púder helyett a teljesen biztonságos bambusz szár port alkalmazzuk minden termékünkben!

 

 

 

Az oldal tetejére