A webshop-ban sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Vásárlóinknak. További információért kattintson az Adatvédelmi nyilatkozat menüpontunkra. A Blueberry-Webshop a Facebook remarketing rendszerét is használja, melynek alapja, hogy a Webshop oldalaira érkező látogatókat, vásárlókat később a Facebook oldalain személyre szabott hirdetésekkel kereshessük fel.

MINDEN AZ ÖSSZETEVŐKRŐL

 

Tartalmaznak illatanyagot a ZAO termékek?

Használunk illatot a termékeinkben.

Mivel a ZAO termékek természetes és organikus összetevőkből készülnek, egyes alapanyagok, például az olajok, néha meglehetősen erős és kissé kellemetlen szagot adhatnak. Nagyon kis mennyiségű illatot használunk, csak annyit, hogy elfedje ezt a szagot, és még jobban élvezhesd a ZAO termékek használatát. Felhívjuk figyelmed, hogy hipoallergén és 100% -ban természetes illatot használunk. Az allergiás reakciók korlátozása érdekében ez az illatanyag nem tartalmaz allergéneket, és nagyon alacsony mennyiségben kerül forgalomba a ZAO összes termékcsaládjában.

Íme azok a termékek, amelyek nem tartalmaznak illatot:

- Kompakt púder
- Folyékony szemalapozó
- Matt szemhéjfestékek
- Volume & sheahing szempillaspirál
- Aloe szempillaspirál
- Szemceruza
- Ceruzák
- Szemhéjpúder por
- Körömlakk (kivéve a köröm- és kutikulaolajat)

Lásd még: A ZAO termékek tartalmaznak-e bármilyen allergén részt

 

Tartalmaznak allergéneket a ZAO termékek?

Az Európai Kozmetikai Rendelet szerint 26 olyan összetevő létezik, amely allergiás reakciót okozhat. Használatuk korlátozott és kötelező feltüntetni őket az összetevők listájában, ha bármilyen mértékben is jelen vannak a termék végleges formulájában. A cél az allergiára hajlamos fogyasztók védelme azáltal, hogy a vásárláskor elegendő információt szolgáltatnak számukra; a bőr allergiás reakcióinak elkerülése érdekében nekik azonnal tudniuk kell, hogy a kozmetikai termék tartalmaz-e allergéneket.

Az Európai Kozmetikai Rendeletben felsorolt 26 allergén anyag listája:

Amyl Cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamyl Alcohol, Citral, Hydroxycitronellal, Eugenol, Isoeugenol, Amylcinnamyl Alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Anise Alcohol, Benzyl cinnamate, Farnesol, Butylphenyl Methylpropional, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Methyl 2-octynoate, Alpha-Isomethyl Ionone, Evernia prunastri, Evernia furfuracea.

Ezek az allergének leggyakrabban az illatanyagokban fordulnak elő.


A ZAO termékekhez kis mennyiségben használt hipoallergén illatanyag nem tartalmaz allergéneket. Összességében, egyetlen ZAO termék sem tartalmaz allergén anyagokat.

 

Tartalmaznak bármilyen illóolajat a ZAO termékek?

A mai napig csak az ásványi bronzosító porunk tartalmaz minimális (0,01%) teafa illóolajat, amely kiváló baktériumölő. Ebben a mennyiségben nem jelent veszélyt az egészségre.

 

Miért használnak bambuszt és organikus kovasavat? Mik az előnyei?

A kovasav (szilícium-dioxid) olyan tápanyag, amely megtalálható az egész emberi testben, de különösen a kötőszövetekben. Fontos szerepet játszik a kollagén és elasztán előállításában, a bőrszövet regenerációjában. Idővel a szervezetünkben lévő kovasav tartalék csökken, ami a bőr rugalmasságának csökkenéséhez és ásványi anyag hiányhoz vezet, tehát nagyon fontos, hogy rendszeresen pótoljuk az elvesztett tápanyagokat. A kovasav külső forrásból való pótlása (szájon vagy bőrön keresztül) elengedhetetlen a bőr rugalmasságának fenntartásához.

A kovasavnak két típusa van:

Ásványi kovasav leginkább kristályos formában fordul elő. Az emberi test alig tudja hasznosítani ezt a típusú kovasavat: a felszívódott ásványi kovasavnak csupán a 10%-át.

Növényi (vagy organikus) kovasav megtalálható a bambuszban. Ezt a fajta kovasavat sokkal könnyebb hasznosítani: a felszívódott organikus kovasavnak mintegy 70%-át is képes hasznosítani az emberi test.
Az organikus kovasav széles körben alkalmazott összetevő a keleti gyógyászatban. Stimulálja a kollagén és elasztán termelődését, ezzel javítja a bőr rugalmasságát, növeli az ellenállóképességét és szinten tartja a hidratáltságát.

Ez az oka annak, hogy a bambusz, ez az organikus kovasavban roppant gazdag növény, megtalálható az összes ZAO termékben (kivéve ceruzák).

Bambusz szár por
A bambusz szárából kivont fehér anyag, igen magas az organikus kovasav tartalma. Az összetevők listájában a következő INCI néven szerepel: BAMBUSA ARUNDINACEA STEM POWDER.

Organikus bambuszlevél hydrosol
Ez a bambuszlevelek lepárlásából kinyert összetevő szintén magas arányban tartalmaz organikus kovasavat. Az összetevők listájában a következő INCI neveken szerepel: PHYLLOSTACHYS NIGRA EXTRACT vagy BAMBUSA VULGARIS LEAF EXTRACT.

Organikus bambusz rizóma kivonat
A bambusz rizómáiból kinyert olajos anyag. A rizóma egy föld alatti oldalgyökér, amely általában vízszintesen növekszik és évente új gyökereket és hajtásokat növeszt – fontos eszköz a növény túléléséhez és a tápanyagok raktározásához. Csakúgy, mint a bambuszpor, vagy a bambusz levél hydrosol, ez az anyag is roppant gazdag organikus kovasavban, ami elengedhetetlen a bőr és a szövetek rugalmasságának fenntartásához. A rizóma kivonat előnye, hogy könnyebben áthatol a bőr felszíni rétegén, mint a por vagy a hidrolátum. Az összetevők listájában a következő INCI néven szerepel: BAMBUSA ARUNDINACEA STEM POWDER.

 

Miért használnak titánium dioxidot a termékekben? Nanorészecskék formájában van jelen?

A titánium dioxid (TiO2) egy fehér pigment típus, amit évtizedek óta használnak kozmetikai termékek (fogkrém, arckrém, testápoló tej, smink) színezésére. A titánium dioxid nanorészecske-méretben való felhasználása valóban ellentmondásos, mivel károsíthatja az endokrin-rendszert és rákot is okozhat. A ZAO termékek nem tartalmaznak nanorészecskéket.

A nanorészecskék kérdése komoly etikai és közegészségügyi vitákat vet fel, mivel ezek a részecskék az emberi sejttel azonos méretűek (10-9 méter), ezért könnyen felszívódhatnak a sejtekben. A sejtek elraktározzák a felszívódott nanorészecskéket, némelyik típusától aztán az emberi szervezet nem tud megszabadulni. Az ilyen nanorészecskék felszívódásának hosszú távú következményei még nem ismertek. Ennek fényében a legújabb európai Cosmos szabvány szerint tilos a nanorészecskéket tartalmazó összetevők használata.

A ZAO termékekben használt titánium dioxid mikrorészecske formájában van jelen, nem pedig nanorészecskeként!

A mikrorészecskék 1000-szer nagyobbak, mint a nanorészecskék.
A mikrorészecskék nem jutnak át a bőrrétegen és nem érik el a sejteket, mivel ahhoz túl nagy a méretük, ezért nem jelentenek semmilyen egészségügyi kockázatot.

Részecske méretek:
Mikrorészecske: 10-6 = 0,000 001 = a milliméter ezredrésze
Nanorészecske: 10-9 = 0,000 000 001 = a milliméter milliomodrésze


A ZAO termékekben használt titánium dioxid mikrorészecske formájában van jelen. A ZAO termékekben nem használunk nanorészecskéket .

 

Miért ezüstpor? Nanorészecskék formájában van jelen? Mint fém, veszélyes az ezüstpor?

Minden ZAO termék (kivéve a ceruzák) tartalmaz mikronizált ezüstport. Formuláinkban az ezüst kulcsfontosságú szerepet tölt be, mint tartósítószer és bőrfertőtlenítő. Pontosan ezekért a rendkívül jó antibakteriális tulajdonságaiért választottuk az ezüstöt. Az ok, amiért nagyon kevés vállalat (és egyetlen másik sminkmárka sem) használ ezüstöt tartósítóként, az csakis a borsos árának tudható be: kilónként több, mint €10,000-t is elkérnek érte. Az ezüstöt sokféle módon felhasználják a mindennapokban: sebtapaszokban, égési sérüléseknél, protézisek beültetés előtti tartósítására; több, mint 2000 éve tartján számon mint víztisztítót és fertőtlenítőszert. Ez az oka annak is, hogy a középkorban a nemesek és a gazdagok ezüst edényekből ettek-ittak: kiválóan fertőtlenít és elpusztítja a baktériumokat.

A természetes tartósítószerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem-organikus kozmetikai termékekben használt vegyi tartósítók.

Minden, az Európai Unión belül értékesített kozmetikai terméknek – organikusnak és nem-organikusnak egyaránt – meg kell felelnie az ún. ”kihívás-tesztnek” (challenge test), ami a termékben alkalmazott tartósítószer hatékonyságát ellenőrzi. A tesztelés során baktériumokat juttatnak a termékből vett mintába és ellenőrzik, hogy nem indultak növekedésnek. Az összes ZAO termék sikeresen átment ezen a hatékonysági vizsgálaton. Sőt, az ezüstpor olyan hatékonynak bizonyult, hogy sokkal kisebb mennyiségre van szükség belőle, mint a hagyományos vegyi tartósítószerekből. Ezzel az allergiás reakciók kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük.


Az ezüstpor nem veszélyes?

Általánosságban véve a fémek használata a részecskéik mérete miatt lehet problémás: a nanorészecskék igen vitatott téma, mivel ezek a részecskék az emberi sejttel azonos méretűek (10-9 méter), ezért könnyen felszívódhatnak a sejtekben. A sejtek elraktározzák a felszívódott nanorészecskéket, némelyik típusától aztán az emberi szervezet nem tud megszabadulni. Az általunk használt ezüst tulajdonképpen mikroezüst (trade name), mivel mikrorészecskék formájában van jelen a termékeinkben. Méretük 1 és 10 mikron közé esik, ami 1000-10000-szer nagyobb, mint a nanorészecskék. A mikrorészecskék nem jutnak át a bőrrétegen és nem érik el a sejteket, mivel ahhoz túl nagy a méretük, ezért nem jelentenek semmilyen egészségügyi kockázatot.

Részecske méretek:
Mikrorészecske: 10-6 = 0,000 001 = a milliméter ezredrésze
Nanorészecske: 10-9 = 0,000 000 001 = a milliméter milliomodrészeAz ezüst egy kiváló természetes tartósítószer, amely nem jelent egészségügyi kockázatot az emberre, amíg elkerüljük a nanorészecskék alkalmazását.

 

Tartalmaznak nanorészecskéket a termékek?

A nanorészecskék kérdése komoly etikai és közegészségügyi vitákat vet fel, mivel ezek a részecskék az emberi sejttel azonos méretűek (10-9 méter), ezért könnyen felszívódhatnak a sejtekben. A sejtek elraktározzák a felszívódott nanorészecskéket, némelyik típusától aztán az emberi szervezet nem tud megszabadulni. Az ilyen nanorészecskék felszívódásának hosszú távú következményei még nem ismertek. Ennek fényében a legújabb európai Cosmos szabvány szerint tilos a nanorészecskéket tartalmazó összetevők használata. Az összes, Ecocert által minősített organikus terméknek meg kell felelnie néhány alapvető kritériumnak, például nem tartalmazhatják a következő anyagokat: GMO, parabének, phenoxyethanol, nanorészecskék, szilikon, PEG, szintetikus illatanyagok és színezékek, állati eredetű összetevők (kivéve az általuk természetes módon előállított anyagok:tej, méz...stb).

Az Ecocert és COSMOS szabványoknak megfelelően kiállított organikus tanúsítvány biztosítja, hogy a termékek nem ártalmasak sem emberre, sem a környezetre. A határozó testületek bizonyos nanoanyagokat úgy ítéltek meg, hogy kozmetikai felhasználásra biztonságosak. Ezért bizonyos nanoanyagok, mint például az ásványi származékok (titánium dioxid, cink dioxid) használata engedélyezett az organikus minősítéssel rendelkező napfényvédő termékekben.

A ZAO azonban még ennél is tovább ment. A márka teljes egészében száműzte a nanoanyagok használatát receptúráiból. Ezért beszállítóinktól azt kérjük, hogy igazolják, hogy az általuk biztosított összetevők nem tartalmaznak nanoanyagokat.


A ZAO termékek nem tartalmaznak nanoanyagokat.

Lásd még: Titánium dioxid című bekezdés
Lásd még: Ezüstpor című bekezdés

 

Tartalmaznak nehézfémeket (nikkel, ólom, réz, króm) a ZAO termékek?

A ZAO termékekben nem használunk fel nehézfémeket (nikkel, ólom, réz, króm, cink, kadmium, higany, arzén, bárium), azonban az ásványi pigmentekben elkerülhetetlen a jelenlétük - ez a szennyeződés azonban elhanyagolható mértékű. A pigmentek adják a sminktermékek változatos színeit, különböző árnyalatait, ezért nélkülözhetetlen a használatuk a termékekben. A biosmink egyik alapelve, hogy kizárólag természetes összetevőket és színezékeket használ fel. Kétségtelen, hogy a ma elérhető természetes pigmentek skálája elég limitált,így csak egy szűkebb színválasztékot tesznek lehetővé az organikus sminkek számára (szemben a hagyományos kozmetikai termékekkel), de mi folyamatosan azon dolgozunk, hogy termékpalettánk mindig újabb árnyalatokkal bővülhessen. A ZAO receptúrákban kizárólag természetes ásványi pigmenteket használunk. Az ásványi pigmentekben nyomokban előfordulhatnak nehézfémek.

Nézzük meg a nikkel jelenlétét az egyik rózsaszín pigmentünkben CI 77007 (ULTRAMARINES): A nikkel potenciálisan jelen van ebben a pigmentben, 0 és 50 ppm ( vagyis 0 és 0.005%) közötti tartományba eső koncentrációban. (ppm = parts per million (milliónként előforduló részecske): 1ppm = 0.0001%) Mivel a ZAO termékekben a pigmentek mennyisége soha nem több, mint 20%, ez azt jelenti, hogy a végtermékben potenciálisan jelen lévő nikkel mennyisége legfeljebb 0.0001% lehet. Ez nem csak a ZAO termékek esetében van így, hanem minden más organikus és natúr sminktermék esetében is.

A ZAO termékek potenciálisan tartalmazhatnak elhanyagolható mennyiségű nehézfém nyomokat, mivel ezek természetesen, szennyeződésként jelen vannak az ásványi pigmentekben.

 

Tartalmaznak krómot a termékek?

Fontos kiemelni, hogy a króm nem olyan összetevő, amelyet önmagában adnak a termékekhez. Két dolgot kell tudnia róla:

1- Egyes termékeink zöld pigmentet, króm-oxid zöld t tartalmaznak (CI 77288). Néhány ember érzékeny vagy allergiás lehet erre a pigmentre. Ha allergiás reakciója van, kérjük, forduljon orvosához vagy allergológushoz.

Itt található a Zao termékek listája, ahol ezt a pigmentet használják:
- Szemhéjpúderek 116
- Szemhéjpúderek 214
- Ajakradír 482
- Korrektor Green 499

Ez a zöld pigment lehetővé teszi a zöld árnyalatok elérését. Valójában a biohiteles kozmetikumok számára elérhető természetes pigmentek palettája ma is szűk. Mivel a termékeinkben található összetevők 100% -ban természetesek és tanúsítottak, ezért nagyon nehéz ezt a pigmentet pótolni.

2- Minden ZAO formula természetes ásványi pigmenteket tartalmaz. Az ásványi pigmentek tartalmazhatnak nehézfém-nyomokat, jelentéktelen mennyiségű króm-nyomokat. Lásd: A ZAO termékek tartalmaznak nehézfémeket című részt

 

A ZAO termékek tartalmaznak pálmaolajat?

A pálmaolaj intenzív termesztése, főleg Indonéziában, elsődleges erdőpusztító a pálmaültetvények területének növelése érdekében. A kozmetikai termékekben széles körben használják a pálmaolajat és a pálmaolajból származó összetevő komplexeket. A pálmaolaj könnyen felismerhető a termék összetevőinek listáján INCI neve alapján, amely a „PALM OIL”. A következő névvel is azonosítható: "ELEASIS GUINEENSIS (PALM) OIL". A kozmetikai ipar számos pálmaolaj-származékot használ, amelyek nehezebben azonosíthatók, mert a PALM szó nem szerepel az összetevők listájában. A Zao termékek tartalmazhatnak pálmaolaj-származékokat, de fontos megérteni, hogy nehéz számunkra kizárni őket, mivel a nyersanyag-beszállítók nem kínálnak más alternatívát. Mindazonáltal igyekszünk mindent megtenni, hogy csak RSPO által minősített pálmaolaj-származékokat választunk.

Mi az RSPO minősítésű pálmaolaj?
RSPO: Kerekasztal a fenntartható pálmaolajért Az RSPO egy 2004-ben alapított egyesület, amelynek célja olyan pálmaolaj használatának elősegítése, amely minden szinten megfelel a fenntarthatósági kritériumoknak: gyártók, kereskedők, forgalmazók stb. Az RSPO szabvány kritériumcsomagját alkalmazzák a pálmaolaj feldolgozásának minden lépésére az értékesítésig. Célja a fenntartható pálmaolaj nyomon követhetőségének garantálása a végtermékig.
Az RSPO által tanúsított pálmaolaj a vállalatok elkötelezettségét mutatja és a fenntarthatóságot is tanúsítja. Az RSPO által minősített pálmaolajról itt talál további információt: 
https://www.rspo.org

Az RSPO minősítésű pálmaolaj a legjobb alternatíva, amely jelenleg jelen van. Azonban nem adjuk fel, és folyamatosan keresünk új alapanyagokat.


Itt található a ZAO termékekben jelen lévő RSPO pálmaolajból származó nyersanyagok listája:

- NÁTRIUM-STEAROIL-LAKTILÁT
- CINKSZTARÁT
- SZUKRÓS PALMITÁTUM
- PROPILÉN-GLIKOL
- GLICERIL-KAPRILÁT
- ASCORBYL PALMITATE
- SZUKRÓZSZTARÁT
- gliceril-sztearát

Beszállítóink tanúsítványai garantálják, hogy alapanyagaik RSPO tanúsított pálmaolajból származnak. Bio tanúsított pálmaolaj-származékokat is használunk.
Az ökológiai gazdálkodás tiltja az erdők elsődleges pusztítását. Ez a tanúsítás tehát biztosítja, hogy ezeket a származékokat olyan különleges pálmaolaj ültetvényekről vegyék, amelyek nem felelősek az erdőirtásért:
- ELAEIS GUINEENSIS (PALM) OLAJ
- GLICERIN

Más, gyakran pálmaolaj-származékként használt nyersanyagok esetében sikerült alternatívát találnunk:

- CETEARYL ALCOHOL-kókuszolaj-származék
- STEARÁT-GLICEROL-kókuszolaj-származék
- ISZTEZTARISAV-repceolaj-származék

 

A ZAO termékek tartalmaznak öregedésgátló összetevőket?

Sminkjeinkben kombináljuk a dekorkozmetikumok (látványos, ragyogó színek, tartósság, finom textúrák) és a bőrápolás hatékonyságát. Összetevőinket úgy válogattuk össze, hogy maximálisan ki tudjuk használni jótékony hatásukat, például:

Bambusz a bőrsejtek megújításához szükséges magas természetes kovasav tartalma miatt (lásd még: Bambusz & természetes kovasav bejegyzéseket)
Mikronizált ezüstpor antiszeptikus hatása miatt, és mint természetes tartósítószer a ZAO termékekben (Lásd még: Ezüstpor bejegyzés)
Esszenciális zsírsavak omega-3, omega-6, és F vitaminban gazdag zsírsavak, melyek rugalmasságot biztosítanak a bőrnek, megvédik a külső hatásoktól és növelik a bőr hidratáltságát.

Néhány a ZAO termékekben felhasznált esszenciális zsírsavak közül: organikus sheavaj, organikus kakaóvaj, organikus kókuszolaj, organikus makadámdió olaj, organikus mandulaolaj.

Antioxidánsok védelmet nyújtanak a szabadgyökök ellen, amelyek felelősek a sejtek öregedéséért és a bőr meggyengüléséért. Néhány a ZAO termékekben felhasznált antioxidánsok közül: organikus gránátalmamag olaj, ginko biloba kivonat, organikus babassu olaj, organikus búzacsíra kivonat, vörösalga kivonat.Fontos kiemelni, hogy a biogazdálkodásból származó növények sokkal koncentráltabban tartalmazzák az aktív összetevőket mint a hagyományos gazdálkodásban termesztett növények.

 

A ZAO termékek tartalmaznak argán olajat?

Az ajakápoló olaj és az aloe vera szempillaspirál termékeink tartalmaznak argán olajat, sok más bőrápoló összetevő mellett. Lásd: Anti-ageing aktív összetevőkről szóló bekezdés

 

Tartalmaznak a ZAO termékek alumíniumot?

Az alumíniumsók (pl.: Aluminium Chlorohydrate) használata a dezodorokban és izzadásgátlókban jelenleg is vitatott téma, jelesül, hogy az alumínium sók növelik a mellrák kialakulásának kockázatát attól függően, hogy melyik testrészen és milyen mennyiségben alkalmazzák.

A ZAO termékek nem tartalmaznak alumíniumot!

Mindezek ellenére az összetevők INCI listájában előfordulnak a következő megnevezések:

- MAGNESIUM ALUMINUM SILICATE – ez egy kémiailag teljesen semleges ásványi anyag (agyag típusú), amelynek semmi köze nincs az alumíniumsóhoz. Ez a nyersanyag nem jelent egészségügyi kockázatot. Megtalálható a szemhéjtusokban, az aloe vera szempillaspirálban, a bronzosító púderekben és az ásványi poralapozókban.

- CALCIUM ALUMINUM BOROSILICATE - nem alumíniumsó, hanem egy kémiailag semleges nyersanyag. Fényes felületű, ezért csillogást és fényt ad a kozmetikumoknak.

- CI 77000 (ALUMINUM POWDER) – ezt az alapanyagot kozmetikai pigmentekben használják, a ZAO csak és kizárólag a körömlakkjaiban használja, főleg a gyöngyházfényű és csillámos lakkokban.

 

A ZAO termékek gluténmentesek?

A glutén egy olyan protein, amely megtalálható számos, gabonából ( búza, árpa, rozs, esetenként zab) készült ételben. A gluténmentes ételek fogyasztása manapság már valódi táplálkozási formává nőtte ki magát. A ”gluténmentes” trenden túlmenően azonban sok embernek valóban gondot okoz a cöliákia (lisztérzékenység) nevű autóimmun betegség. A ZAO termékeket ők is nyugodtan használhatják, ezt jelzi a termékek csomagolásán lévő 'áthúzott gabonakéve' logó amelyet az Afdiag (Association Française des Intolérants au Gluten) vezetett be. Ezt a címkét az AOECS európai szabvány ellenőrzi, követelményeik között vannak a házon belüli ellenőrzések és éves elemzési ellenőrzési terv összeállítása. Ezt a címkét egyelőre csak az élelmiszerekre és a nem-kozmetikai termékekre alkalmazzák.

A ZAO termékekben két gabonából - elsősorban búzából - származó nyersanyag található meg:


WHEAT GERM OIL
POTASSIUM PALMITOYL HYDROLYZED WHEAT PROTEIN Ezek az alapanyagok nem tartalmaznak glutént – ezt a beszállítónk tanúsítvánnyal igazolja nekünk.


A ZAO termékek nem tartalmaznak glutént.

 

Tartalmaznak a ZAO termékek talkumot?

Figyelembe véve a rossz hírnevét és a tényt, hogy potenciális endokrin károsító, ezért kizártuk a TALKUMOT a termékeinkből.

 

A ZAO termékek tartalmaznak maltodextrint? Ha igen, akkor az gluténmentes?

Maltodextrint önmagában, mint összetevőt nem használunk a termékekben, viszont az egyik alapanyagunk részben tartalmazza, ez pedig a Cayoma Olive. Az összetevőről további információt a gyártó weboldalán kaphatsz: https://www.qenax.com/products/cayoma-r-olive. Miután minden receptúránkat alaposan ellenőriztük, kijelenthetjük, hogy maltodextrin kizárólag némely púderünkben fordul elő, koncentrációja a kész termékben 0.00005% és 0.012% közé esik. Leggyakrabban keményítőből állítják elő a maltodextrint, főleg rizskeményítőből. A rizs egy természetes gluténmentes gabona. A beszállítónk tanúsítvánnyal igazolja, hogy a tőle származó maltodextrin gluténmentes.

 

Komedogének a ZAO termékek?

A komedogén összetevők nem jelentenek problémát, ha ajak-, szempilla- vagy körömtermékekben használják őket. Ami a többi terméket illeti, inkább óvatosan alkalmazzuk az ilyen összetevőket.
A ZAO a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kívánja a komedogén olajok és vajak használatát termékeiben. Ezért a következő összetevőkkel találkozhatsz, amelyek potenciálisan komedogének, de korlátozott mennyiségben használják előnyeik kihasználása érdekében:


- Ásványi selyem alapozó: búzacsíraolaj (0,5%) és kakaóvaj (1%)
- Gyöngyház szemhéjfesték: szójaolaj (kevesebb mint 1%)
- Kompakt púder és pirosító: kakaóvaj (1%)


A ZAO termékek minden bőrtípusra alkalmasak, beleértve az érzékeny és pattanásos bőrt is.

 

A ZAO alapozók tartalmaznak fényvédőt?

Fontos kiemelni, hogy a kémiai fényvédők használata a természetes és minősített organikus termékekben szigorúan tilos, mivel ezek többsége káros az egészségre és a környezetre egyaránt. A minősített organikus kozmetikumokban kizárólag ásványi fényvédők használata megengedett. Az ásványi fényvédők nanoanyagként történő használata továbbra is vitatott téma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ásványi fényvédők szükségszerűen nanorészecskék formájában kerülnek felhasználásra – mikrorészecske formájában is alkalmazhatók.

Alapozóink nem tartalmaznak fényvédő anyagot. A ZAO BB krémek viszont már tartalmaznak fényvédőt, titánium dioxidot és cink oxidot használunk mikrorészecske formájában – megvéd a káros napsugaraktól, ugyanakkor nem jelent veszélyt az egészségre és a környezetre sem.

Lásd még: Titánium dioxid bekezdés
Lásd még: Nanorészecskék bekezdés

 

Bio eredetű körömlakk - biztonságos formulák? A ftalátok jelenléte?

A körömlakkok speciális kozmetikai termékek, amelyekhez nehéz megtalálni a tanúsított bio összetevőket. Valójában a piacon elérhető nyersanyagok nem teszik lehetővé magas minőségű bio körömlakkok készítését (különösen a száradási idő vagy a tartósság szempontjából). Ennek ellenére a ZAO márka úgy döntött, hogy káros összetevőktől (beleértve a ftalátokat) mentes és szilícium-dioxiddal (bambusznedv) dúsított körömlakkokat kínál. Ezeket korlátlanul használhatod! A ZAO körömlakk formulái nem tartalmaznak ftalátokat, különösen nem tartalmaznak dibutil-ftalátot, amelyről azt állítják, hogy endokrin rendellenességet okoz, amely a szem (vizenyős szem, kötőhártya-gyulladás) és a felső légutak (rhino-pharyngitis, lehetséges bronchitis) esetleges irritációját okozhatja; lenyelés vagy belélegzés esetén: fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, haematuria, szédülés, fotofóbia (fényérzékenység) és nephrotoxicitás.

Annak érdekében, hogy olyan termékeket kínálhassunk, amelyek jobban tisztelik a környezetet és az egészséget, körömlakkjaink bio forrásúak. Ez azt jelenti, hogy formuláinkban a petrolkémiai eredetű összetevőket agro-oldószerek helyettesítik (kukoricából, burgonyából, maniókból, cukornádból vagy búzából származnak), és az összetevők 76–84% -ban természetes eredetű összetevőket tartalmaznak.

Végül, mint a ZAO termékcsalád összes terméke, a ZAO körömlakkok is vegánok.

 

A ZAO termékek tartalmaznak szkvalént vagy szkvalánt?

A szkvalént erősen kritizálják, mert az állati eredetű szkvalén használata káros lehet a tenger biológiai sokféleségre. A szkvalént régebben cápamájból nyerték ki, ami a faj pusztulását / kizsákmányolását eredményezte. Sajnos egyes szépségmárkák továbbra is használják, akár szándékosan, akár nem.

Azonban a szkvalén megtalálható a növényekben is (olívaolajban, nádcukorban, amarantban, rizsben, búzában és a cukorrépában is)

Figyelembe véve az állatvilág iránti tiszteletünket, nem használunk állati eredetű szkvalént. Bio tanúsított termékeinknek számos szabálynak kell megfelelniük, beleértve az összetevők kiválasztását és nyomon követhetőségét. Az elhullott állatokból származó összetevők szigorúan tilosak (kivéve a cochineal * -t). Termékeink a PETA vegan tanúsítványával is rendelkeznek. Ez további garancia, hogy termékeink nem tartalmaznak állati eredetű szkvalént.

Mi a különbség a szkvalán és a szkvalén között?

A szkvalént a legtöbb növény és állat, beleértve az embert is, természetesen előállítja (az emberi faggyúban is megtalálható). Szerkezete hasonló a bőr lipidszerkezetéhez. A bőrrel való kiváló kémiai affinitásának köszönhetően könnyen behatol a bőrbe és selymes tapintást kölcsönöz neki. A szkvalénnek számos előnye van. Kiváló bőrpuhító, amely kisimítja és puhítja a bőrt, segít helyreállítani a bőr lipid gátját. Ez egy közvetett hidratáló krém is, amely véd a kiszáradástól, puhán és simán tartja a bőrt. A szkvalán a szkvalén stabil származéka, kevésbé érzékeny az oxidációra. A szkvalán stabilabb és ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szkvalén.

A ZAO termékekben használt szkvalán és szkvalén növényi eredetű, főleg olívaolajból származik.


* A cochineal egy olyan rovar, amely kárminvörös pigmentet termel, amelyet a COSMOS kivételként elfogad. (Lásd még a Cochineal jelenlét szakaszát)

 

Tartalmaznak kármint a ZAO termékek?

A mélylila pigment a cochineal nőstényekből származik (Dactylopius Coccus néven ismert). Ez a rovar az Opuntia kaktuszfajtán él, és főleg Latin-Amerikában termesztik, Peru a világ legnagyobb termelője. A Dactylopius coccus nőstényből a vörös, a narancs és a skarlát különböző árnyalatait lehet előállítani. Karminnak is nevezik, ez a festék a testben található karminsavról és a nőstény által termelt tojásokról kapta a nevét. A rovar stressz hatására termeli ezt a savat, hogy megvédje magát a ragadozóktól. A rovarokat forró vízbe merítve elpusztítják utána szárítják napfény, gőz vagy sütő hőjével. Mindegyik módszer más színt eredményez. Ezt a festéket széles körben használják az élelmiszerekben, cukrászdákban, gyógyszertárakban és kozmetikumokban, hogy kielégítsék a természetes termékek iránti keresletet. Igaz, hogy a "természetes" kifejezés általában elad, de amikor tudjuk, hogy 500 gramm kokenin előállításához 70 000 rovarra van szükség, valamint ismerjük a pigment extrakciós körülményeit, akkor nyilvánvaló, hogy a kármin használata nem etikus.

A ZAO tiszteletben tartja az állatvilágot, és nem használ karmint a termékben. A teljes termékválaszték PETA Vegan minősített.

Ez a döntésünk azonban azzal a következménnyel jár, hogy nincs vörös vagy fukszia árnyalatú rúzsunk. Mivel termékeink bio tanúsítottak, nem tartalmaznak szintetikus pigmenteket, a vörös rúzs egyetlen módja az lenne, ha karmint használnánk, mert a vörös színnek nincs más stabil természetes pigmentje. Az ásványi pigmentek okker vagy narancssárga színűek, nincs köztük vörös. De tovább folytatjuk a laboratóriumi kísérleteket és keressük az alternatív megoldást.

 

Biztonságos a ZAO termékek használata várandós nők számára?

Először is, mivel a ZAO termékeinek bio és vegan tanúsítása van, meg kell felelniük a szigorú tanúsítási előírásoknak. Ez garantálja termékeink biztonságát. Sőt, a kozmetikai előírásoknak megfelelően termékeink biztonságosságát a forgalomba hozatal előtt tesztelik. Ezen igazolásokon felül biztonságos formulákat használunk, minden olyan nyersanyag nélkül, amely egészségügyi kockázatot jelenthet. Ezért a ZAO termékek teljesen biztonságosak a várandós hölgyek számára is. Ami a körömlakkokat illeti, még akkor is, ha nem organikusak, a Bio-alapú formuláink sokkal egészségesebbek, mint a szokásos körömlakk-formulák. Nem jelentenek különösebb kockázatot. Használat előtt azonban nyugodtan forduljon orvosához, ha várandós.

 

Miután kinyílt a termékem, mennyi ideig használhatom?

Főleg a termék állagától és a használt felülettől függ. Ehhez egyszerűen olvasd el a kis szimbólumot egy nyitott tégely formájában a termékcímkéken.
- 6 hónap a szem termékeknél (szempilla spirál, tus) és az alapozó termékek
- 12 hónap a stiftes termékek esetében (rúzs, stift alapozó, stift korrektor ...)
- 18 hónap a préselt kompakt termékeknél
- 24 hónap a por termékeknél

 

A mica a termékekben, honnan származik? Etikus?

A MICA-t a kozmetikai iparban mint opálosító használják, segítségével a formulák gyöngyház fényes megjelenésűek. A Mica a természetben található ásványi anyag, különböző típusú csillámokkal léteznek a világban. A legszélesebb körben használt típusa Indiából származik, ma ez a legjobb minőségű. A MICA ma etikai kérdést vet fel, különösen az Indiából származók tekintetében, mivel a kitermelést gyermekek végzik. Ebben a témában a laboratóriumunknak csak egy beszállítója van, aki indiai csillámot használ. Azonban tökéletesen tisztában van evvel a problémával és 2017 óta a felelős MICA kezdeményezés (RMI) tagja. Így minden tőlük származó Mica igazolással rendelkezik, hogy a gyermekek nem vesznek részt a kitermelésben. A Cosmos Standard nem ad iránymutatást a gyermekmunkával kapcsolatosan, de elkötelezte magát, hogy ez benne lesz a módosításban.

Minden mica a ZAO termékekben rendelkezik No Child Labor certifikáttal.

 

Honnan ered a ZAO elnevezés?

A márka alapítója, David Reccole válaszol: „Számomra nagyon inspirálók a keleti filozófiák és gondolkodásmód, különösen a buddhizmus. Tajvanon született meg bennem egy olyan termékcsalád ötlete, amely a bambusz felhasználásán alapszik. A bambusznak kiemelten fontos szerepe van Ázsiában és a buddhizmusban, a márka elnevezése is ezt a kapcsot hivatott szimbolizálni. A buddhizmusnak rengeteg irányzata van, ezek közül talán a két legismertebb a ZEN és a TAO – mindkettő a természet megfigyelésén alapszik. A ZAO ennek a két elnevezésnek az összevonásából született – kifejezve a természet és ember közötti harmóniát.”

 

Honnan származik a bambusz?

 ZAO termékek csomagolásához felhasznált bambusz Kínából származik, az alapanyagot még ott helyben feldolgozzák. A megmunkáláshoz szükséges eszközöket, szerszámokat is mi készítettük el, kifejezetten a saját igényeinkhez igazodva, másként lehetetlen lett volna beszerezni ilyen speciális eszközöket.. Ezeket most kizárólag a helyi beszállítónk használja a ZAO csomagolás gyártására. A bambuszt elegáns és modern megjelenése miatt választottuk, valamint mert meggyőződésünk, hogy egy organikus minősítésű sminkmárkának a csomagoláshoz is természetes anyagokat kell felhasználnia. Minden fafajta raktároz szenet, de a kivételesen gyors növekedésnek köszönhetően a bambusz egész életciklusa során szénraktározási bajnoknak számít. Ennek a különleges tulajdonságnak köszönhetően a ZAO termékeknek minimális mértékű az ökológiai lábnyoma. A bambuszt a csomagoláson kívül a receptúráinkhoz is felhasználjuk por, hidrolátum, vagy olajos kivonat formájában. 

 

Az organikus termékeknek milyen az eltarthatósága a nem-organikus termékekhez képest?

Az eltarthatósági időt az alábbi paraméterek figyelembe vételével kalkulálják ki:
- termék típusa: tusfürdő, bőrápolási termék, fogkrém, szemhéjpúder, rúzs...stb.
- csomagolás típusa: nyitható tégely, vákumos pumpás flakon...stb.
- gyorsított öregedés tesztek eredményei.

Ebből kifolyólag egy organikus kozmetikai termék akár ugyanannyi ideig eltartható, mint egy nem organikus készítmény, sőt, a csomagolástól függően még akár tovább is! Az Európai szabályzat 1223/2009-es pontjának megfelelően a kozmetikaipari termékek minőségmegőrzési idejét fel kell tüntetni a termékek csomagolásán. Ez az az időpont, amíg az adott kozmetikum, a megfelelő körülmények között tárolva, megfelel a funkciójának. Mindazonáltal, a minőségmegőrzési idő feltüntetése nem kötelező azoknak a kozmetikumoknak, amik 30 hónapnál hosszab ideig megőrzik a minőségüket.

A ZAO termékek eltarthatósági ideje:

  • Emulziók (vizet is tartalmazó termékek), mint például a folyékony alapozók: 36 hónap
  • Paszták (vizet nem tartalmazó. sűrű, krémes készítmények), mint például a rúzsok, szájfények, ceruzák: 48 hónap
  • Száraz termékek, mint a púderek, pirosítók, poralapozók: 60 hónap.

 

Miért csak 10% organikus összetevőt tartalmaznak a formulák? Miért nem lehetnek a termékek 100%-ban organikusak?

Egy organikus összetevő organikus gazdálkodásból származik, ilyen lehet például egy növény, vagy abból származtatott kivonat. De csupán ezek az alapanyagok nem elegendőek kozmetikumok készítéséhez, a termék típusától függően szükség van vízre (néha akár 90%-os arányban is), ásványokra, mint például pigmentekre vagy agyagokra (néha akár 100%-os arányban is), és még egyéb összetevőkre. Természetesen a víz és az ásványi anyagok nem organikus gazdálkodásból származnak, ezért nem is rendelkezhetnek ilyen minősítéssel. Ez pedig azt jelenti, hogy az a termék például, amelynek az összetevői 80% víz, 10% ásványi anyag, és 10% organikus alapanyag, az csak 10%-ban fog organikus eredetű anyagot tartalmazni, viszont az a 10% a maximális arány lesz.

Ami a legfontosabb, az az organikus összetevők mennyisége a növényi összetevők mennyiségéhez viszonyítva. A minősített organikus termékek növényi összetevőinek minimum 95%-a organikus kell legyen, az összes alapanyagának 10%-a organikus kell legyen, 95%-a pedig természetes, vagy természetes eredetű kell legyen. A fenti információkról megtalálható egy összefoglaló a következő linken: http://www.cosmebio.org/en/nos-label.php

A minősített organikus ZAO termékek a lehető legmagasabb arányban tartalmaznak organikus összetevőket.

 

Mi az a COSMOS?

A COSMOS az az európai egységesített szabványrendszer, ami natúr és organikus kozmetikumokra vonatkozik. Ez a szabványrendszer az irányadó, ha egy kozmetikai cég organikus minősítést szeretne kapni a termékeinek. Ez a minősítési szabvány felülvizsgálja a következőket: összetevők és termékösszetétel, csomagolás jellege, gyártás, árutöltés, tárolás, dokumentáció menedzselése és kommunikáció.

Valószínűleg már találkoztál az Ecocert szabvánnyal – a ZAO minősített termékein szerepel az Ecocert jelzés.

Az Ecocert és négy partnere (BDIH Németországban, Cosmebio Franciaországban, ICEA Olaszországban, és a The Soil Association az Egyesült Királyságban) megosztotta egymással tudását, értékrendszerét, és az organikus kozmetikumokról alkotott elképzeléseit, és így összefogva, sok-sok év kemény munkájával megalkottak egy közös európai szabványrendszert. Ebből kifolyólag 2017. január 1-től életbe lép a COSMOS-szabvány: ettől a dátumtól kezdve csakis a szabvány minden kritériumának megfelelő új kozmetikumok kaphatnak organikus minősítést. Minden további információ megtalálható a http://cosmos-standard.org/cosmos-standard-aisbl/ oldalon.

Az egységesített európai szabványra való átállás már a ZAO termékek fejlesztése alatt is fontos szempont volt. A legtöbb termékünk már most is megfelel a COSMOS-szabványnak. Mivel ez a szabvány sokkal szigorúbb, mint az Ecocert szabvány, néhány alapanyagot már nem alkalmazhatunk: az alapanyag beszállítóknak kifejezetten bizalmas információkat is meg kell osztaniuk a COSMOS-al ahhoz, hogy az adott összetevő az új szabványnak megfelelhessen. Némelyik beszállító vonakodik bizalmas információkat kiadni, ezért döntöttünk úgy az elmúlt pár évben, hogy átalakítjuk néhány ZAO termék formuláját.

 

A ZAO termékek ugyanolyan hatásosak (tartósság, színek...stb) mint a hagyományos sminkek?

Igen, az organikus kozmetikumok ugyanolyan hatásosak, mint a nem-organikusak, sőt! Tulajdonképpen az összetevőket tekintve, az organikus termékek sokkal több aktív összetevőt tartalmaznak, mint a nem-organikusak. Minden alapanyagnak van egy elsődleges szerepe amit betölt a termékben, de ezen felül további hasznos tulajdonságai miatt az organikus kozmetikum előnyösebb választás mint egy nem-organikus termék.

Mindezek ellenére az organikus kozmetikumoknak még vannak bizonyos korlátai:

  • Bonyolult vízálló sminktermékeket megalkotni
  • Nehéz elérni az igazi mélyvörös árnyalatot, mivel a ZAO nem hajlandó a bíbortetű kivonatából származó kármin pigmentet használni a termékeiben.


Azonban a kutatás-fejlesztési részlegünk folyamatosan dolgozik ennek a két nehézségnek a megoldásán.

 

A ZAO termékek organikus minősítése garantálja, hogy GMO-mentesek is a termékek?

A ZAO sminkmárka organikus minősítése garantálja, hogy GMO-mentesek a termékek.

A GMO mentesség az organikus kozmetikumokra vonatkozó szabványok (Ecocert, COSMOS) egyik fő alapelve. A felhasznált alapanyagoknak megújuló forrásból kell származnia, valamint feldolgozásuk során nem károsíthatják sem az embereket, sem a környezetet. A GMO növényekből származó alapanyagok nem felelnek meg ennek az alapvető szabálynak. Minden egyes határozó testület (pl.: Ecocert) felelős az összes alapanyag ellenőrzéséért, mielőtt egy márka hozzáadhatja azokat egy kozmetikai receptúrához. Tehát a tanúsítvány garantálja, hogy a ZAO sminktermékek nem tartalmaznak GMO-t.

 

Az organikus minősítés garantálja, hogy nanoanyag-mentesek a ZAO termékek?

Az Ecocert és COSMOS szabványoknak megfelelően kiállított organikus tanúsítvány biztosítja, hogy a termékek nem ártalmasak sem emberre, sem a környezetre. A határozó testületek bizonyos nanoanyagokat úgy ítéltek meg, hogy kozmetikai felhasználásra biztonságosak. Ezért néhány nanoanyag használata, mint például az ásványi származékok (titánium dioxid, cink dioxid) használata engedélyezett az organikus minősítéssel rendelkező napfényvédő termékekben.

A ZAO azonban még ennél is tovább ment. A márka teljes egészében száműzte a nanoanyagok használatát receptúráiból. Ezért beszállítóinktól azt kérjük, hogy igazolják, hogy az általuk biztosított összetevők nem tartalmaznak nanoanyagokat.

 

Az organikus minősítés garantálja, hogy a ZAO termékek mentesek olyan nehézfémektől, mint például a nikkel?

Mint ismert, kozmetikumaink receptúrái tartalmaznak ásványi összetevőket is, mint például pigmentek, csillám, vagy ásványi kovasav. A talajból kinyert ásványok igen kis mennyiségben tartalmaznak szennyeződéseket - ennek mértékét ppm-ben fejezik ki (parts per million (milliónként előforduló részecske): 1ppm = 0.0001%). A legszigorúban ellenőrzött szennyeződések a nehézfémek. A nikkel a nehézfémek csoportjába tartozik, de az arzén, a higany, az ólom, cink, réz, króm, kadmium és bárium is ide tartoznak. Jelenleg az alapanyagok beszállítói nem tudják garantálni, hogy minimális mértékű nehézfém nyomok ne forduljanak elő a pigmentekben. A receptúráink összetevői közül egyedül az ásványi pigmentek tartalmazhatnak nehézfémeket. A nemzetközi előírások szabályba foglalják a nehézfémek maximális előfordulási mennyiségét. Például, a nikkel megengedett előfordulási mennyisége egy pigmentben 50ppm, azaz, 0..005%. Mivel egy receptúrában a pigmentek maximális koncentrációja 20%, ez azt jelenti, hogy a végtermékben a nikkel mennyisége legfeljebb 10ppm (0.001%) lehet.

A nikkelre érzékeny emberek számára a megoldás a nem-bio sminktermékek használata, amelyekben szintetikus pigmentek és színezékek vannak. Sajnálatosan ezeknek a szintetikus összetevőknek jelentős mellékhatásai is lehetnek, amelyek veszélyt jelenthetnek az emberre és a környezetre is. Reméljük, hogy a jövőben tudunk olyan növényi pigmenteket használni, amelyek mentesek a nehézfémektől, ugyanakkor biztosítják a megfelelő intenzitású színeket a sminkjeinknek.

 

Az organikus minősítés garantálja, hogy rovarirtó-mentesek a ZAO termékek?

A minősített organikus termékeknek szigorú ellenőrzéseken kell átesniük mielőtt megkaphatják a tanúsítványokat. A minősített organikus összetevők biogazdálkodásokból származnak, ahol a rovarirtó szerek használata szigorúan tilos. Azok a gazdák, akik biogazdálkodást vezetnek (a biokozmetikumok növényi összetevői ilyen gazdálkodásokból származnak), természetesen nem fognak rovarirtó szereket használni. Az viszont nyilvánvaló, hogy a széllel átkerülhetnek ilyen vegyszerek a biogazdálkodásokba is - még akkor is, ha betartják a nem-bio és biofarmok között előírt minimális távolságot. Őszintén szólva a rovarirtó szerek teljes kikerülését nagyon nehéz garantálni. Azonban megjegyeznénk, hogy a bio kozmetikumokban még mindig 1000–10000-szor kevesebb rovarirtó található meg, mint a hagyományos kozmetikumokban.

Tehát a ZAO organikus tanúsítványa garantálja a rendkívül alacsony mértékű rovarirtó szer jelenlétet a termékekben - ezt semmilyen más tanúsítvány nem tudja biztosítani.

 

A ZAO tanúsított vegan?

2018 óta termékeink teljes választéka vegan tanúsítvánnyal rendelkezik, mivel a K + F programunknak köszönhetően ki tudtuk küszöbölni az utolsó állati eredetű összetevőt: a bio méhviaszt. Minden termékünket vegan címkével látja el a PETA szervezet. A logó a fogyasztók számára jól ismert, szív alakú fülű kis nyulat ábrázolja. A PETA rövidítés jelentése: Emberek az állatok etikai bánásmódjáért. A PETA-nak több mint 3 millió tagja és támogatója van, ez a világ legnagyobb állatjogi szervezete. Vegan tanúsítottnak lenni azt jelenti, hogy a ZAO Make-Up termékeiben, kiegészítőiben és csomagolásában kizár minden állati eredetű nyersanyagot. Ami azt jelenti, hogy nincs méhviasz vagy kármin. Például, az ecsetszőrzet szintetikus szálból készül.

Az oldal tetejére