A webshop-ban sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Vásárlóinknak. További információért kattintson az Adatvédelmi nyilatkozat menüpontunkra. A Blueberry-Webshop a Facebook remarketing rendszerét is használja, melynek alapja, hogy a Webshop oldalaira érkező látogatókat, vásárlókat később a Facebook oldalain személyre szabott hirdetésekkel kereshessük fel. RENDBEN
Termékek Menü

Organikus jelentése, azaz mit tud egy organikus kozmetikum?

Organikus jelentése, azaz mit tud egy organikus kozmetikum?

Az organikus, a bio és az öko szavak gyakran elbizonytalanítják a vásárlókat.  

 

Pedig ez a három szó, gyakorlatilag ugyan azt jelenti. Tehát a bio növény = organikus növény. A jogszabály szerint csak az élelmiszer és a kozmetikum iparban használható a bio elnevezés, de mit is jelent pontosan?

 

Olyan műtrágyával, toxikus növényvédőszerekkel nem kezelt növények (vagy gyógyszerekkel nem kezelt állatok), melyek az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően termesztettek (neveltek).

 

Például a gyomirtást kézzel végzik, vetésforgót alkalmaznak, a kártevők ellen természetes növényi kivonatokat használnak. Az öko vagy bio kertészet lényege az egészséges, magas minőségű növények termesztése és sohasem a mennyiség növelése. Mivel ez egy rendkívül munkaigényes, türelmet és kitartást igénylő növénytermesztési mód, amivel általában jóval kevesebb hozamot lehet elérni, mint a vegyszeres kezelésekkel, ráadásul drágábban így egyértelmű, hogy a bio alapanyag drágább, azonban a fentiek miatt egészen más minőséget képvisel.

 

Tehát a bio minősített kozmetikumok, ezekből az organikus gazdaságokból származó alapanyagokból készülnek.

 

A bio elnevezés inkább a német nyelvterületen, míg az organikus szó inkább az angolszász országokban volt használatban.  (a cikkben is felváltva használom) Sajnos a gyártók többsége a vásárlók megtévesztése céljából a fenti szavak összes szinonimáját büntetlenül tüntetik fel a termékeken, ezért találkozunk velük egyre gyakrabban, kiemelve őket a termék nevében vagy épp a márka elnevezésében.

 

Ilyenkor a gyanútlan vásárló azt hiszi, hogy tiszta kozmetikumra talált, pedig NEM!

 

Egy termék valójában csak akkor nevezhető bio-nak, ha erről egy megbízható minősítő szervezet logója is tanúskodik. Ezek a minősített organikus kozmetikumok évről-évre nagyon szigorú ellenőrzéseken mennek át, a gyártónak mindenről nyilatkoznia kell. Az alapanyag beszállítóinak, a szállítást végző cégeknek, a csomagoló helynek a csomagoló anyagoknak, mindennek, ahol a termék áthalad, amin keresztülmegy az alapanyag ellenőrzöttnek kell lenni. A megfelelő körülmények kialakítása szintén beruházást igényel, mint ahogy maga a tanúsítási folyamat is, ami terméktípusonként elvégzendő, ráadásul minden évben újra és újra. Ez szintén megjelenik az árban. Ezért nem lehet minőségi, minősített terméket előállítani olcsón!

 

Fontos tudni, hogy minden bio kozmetikum natúr, de nem minden natúr kozmetikum bio!

 

A natúr kozmetikumok előállításához szintén természetes eredetű alapanyagokat használnak, azonban nem biztos, hogy bio gazdálkodás szerint termesztett alapanyagokról van szó. Így egy natúr kozmetikumban lehet növényvédő szer vagy esetleg állati eredetű összetevőnél gyógyszermaradvány.

Ui: Ezért találkozni gyakran azzal a jelenséggel, hogy például aki a citrusokra ézékeny, semmi tünete nincs, ha egy minősített bio citromot fogyaszt, mert tulajdonképp a citrom kezelésére használt vegyianyagokra érzékeny!